Marathon Hamburg

 

Op verzoek van enkele mensen doe ik graag verslag van de marathon die ik op zondag 26 april heb gelopen in Hamburg.

Zoals jullie (de meesten denk ik ) wel weten ben ik nogal verslingerd aan hardlopen de laatste jaren. En, hoe gaat dat dan, je stelt doelen om naartoe te werken, want gemotiveerd lopen is leuker. En het is nog leuker wanneer je dat kunt doen met mensen die hetzelfde doel hebben, want die lange duurlopen van > 25 km zijn erg vervelend in je eentje!

Dus, in november bedacht dat ik samen met 2 loopmaatjes (Jan en Ina) van ATC in april naar Hamburg wilde; dat zou een geweldige marathon zijn qua organisatie/sfeer/parcours. En als ervaringsdeskundigen dat beweren wie ben ik dan om iets anders te bedenken?

Meteen hotel geboekt, partners enthousiast gemaakt (want we hebben natuurlijk supporters nodig om ons succes mee te vieren) en trainingsschema geprint.

Vanaf januari serieus aan de slag: 4x per week lopen, waarvan twee keer met trainer en een keer alleen en een keer met elkaar lange duurloop. Opbouwen van 55 km/week naar 85 km/week….klinkt heftig en dat is het ook!

Gaandeweg de voorbereiding kwamen er nog wat mensen bij: Diane wilde in mei een marathon doen en sloot zich aan, Hans wilde zijn bucketlist-marathon nu eindelijk eens plannen (gaat met Diane in mei lopen) en voorzitter Albert kwam terug van blessure en wilde ook wel naar Hamburg als revalidatiewedstrijd…(hij traint voor 100 km van Winschoten, tja ik begrijp dat ook niet!).

Ook de trainer wilde ons (heel lief) steunen in Hamburg en zodoende zaten we dat weekend met tien mensen in het hotel.

Zondag was het zover: start om 9 uur, dus om 7 uur ontbijten. Naar de startzone, kledingtas inleveren, startnummer opspelden (ik had nr F2000, gaaf he!), laatste (3) keer naar toilet, laatste mueslireep naar binnen werken en aansluiten bij de overige 19.999 lopers!

Wat een sfeer daar toen al!

Alle maatjes (alleen Albert en Ina bij elkaar) in andere startvakken want tevoren had je je te verwachten eindtijd moeten opgeven zodat je kon worden ingedeeld daarop. Ik had geen last van zenuwen, had alleen maar heel veel zin in om dit te beleven en heb geloof ik van begin tot eind een grote smile op mijn gezicht gehad! Na startschot duurde het nog tien minuten voor ik de start daadwerkelijk passeerde (nee, ik stond inderdaad niet vooraan) en we waren los!

Wat een publiek en een muziek en een sfeer! Geweldig om doorheen te lopen. Supporters zagen we op afgesproken plekken in parcours (op 1, 16, 18 en 41 km) wat heel fijn was, want daar kijk je dan echt naar uit! Even high-fiven en juichen en je kunt er weer tegen voor een poos! Na drie km werd ik aangesproken door een knul die mijn tshirt herkende van een loop op Ameland die hij ook had gedaan. We kwamen aan de praat en besloten samen verder te lopen; dat kan als je ongeveer zelfde doel hebt qua tempo en eindtijd. Ik ben Jens aus Kiel sehr dankbar fur Seine Unterstutzung , we konden elkaar mooi door de moeilijke kilometers heenpraten, afleiden, oppeppen etc en het was ook nog eens heel gezellig. Nu is mijn Duits niet heel beroerd, maar na 35 km in de wedstrijd kon ik toch niet meer alle duitse woorden bedenken! Probeer het maar eens, je verstandelijke vermogens gaan na drie loopuren echt achteruit. Gelukkig heeft Jens een vriendin die in Amsterdam werkt en kon daardoor goed Nederlands verstaan. Maar ook rekenen lukt dan niet meer. Dus om te weten of je nog een beetje op voorgenomen schema loopt, heeft men armbandjes bedacht waarop de tussentijden staan, heel handig! Men weet bij de organisatie best waar lopers behoefte aan hebben!

De verzorging onderweg is trouwens ook prima geregeld: elke 2,5 km water en elke 5 km water, energydrank, bananen. Na 30 km komen daar massagetafels bij (best veel mensen met kramp; als ik zou gaan liggen zou ik niet meer overeind komen!), cola en energygelletjes.

Die had ik ook al zelf meegenomen, want die had ik in de trainingen al geprobeerd en voelde me daar goed bij. Net even wat pepmiddel om weer doooor te kunnen! Het wordt altijd aangeraden om tijdens een wedstrijd geen andere dingen te gaan eten/drinken dan waar je aan gewend bent, want kan je maag daar wel tegen? Te riskant, want je wilt natuurlijk niet aan de schijterij komen…

Na 34 km begonnen mijn benen pijn te doen en zwaar aan te voelen; het is dan nog maar 8 km maar dat is nog best ver..Gelukkig genoeg afleiding door publiek, kindjes langs de route die willen high-fiven (ik heb er maar drie gemist geloof ik), veel opzwepende slagwerkmuziek en mensen die je naam roepen om aan te moedigen (je naam staat, heel praktisch , op je startnummer). Verder veel malloten die verkleed lopen en spandoeken door supporters gemaakt. Kortom het is een grote happening. Neem daarbij de mooie route door de stad en je hoeft niet meer in de hop-on/hop-off bus want je hebt alle mooie pleinen en gebouwen al gezien!

En dan de finish: twee km voor het eind rook ik de stal en kon nog wat versnellen, gedragen door het nog massalere publiek! Binnen vijf minuten/km liep ik die laatste twee en dat is best hard weten hardlopers…Over de rode loper onder de finishboog door met de handen in de lucht! En dan gauw op het klokje kijken hoe mijn tijd was: yes, PR!! Ik wist gedurende de hele loop al dat het goed ging en op persoonlijk recordschema liep (doel was 3.50 uur) maar zelfs daar liep ik onder: uiteindelijke tijd was 3.48.12. dik tevreden , want acht minuten sneller dan vorig jaar in Enschede, waar ik mijn eerste marathon heb gedaan.

Een minuut later kan vriend Jens over de finish (die stuurde me op km 40 vooruit, had geen versnelling meer over toen) en samen feestje gevierd. Het schept een band hoor, drie en een half uur met elkaar lopen! Medaille opgehaald en wachten op Ina en Albert, ook PR voor Ina(3.58.24)!

En voor Jan (3.38.00) , die we later troffen want die was al bij onze trouwe supporters! Welverdiend biertje en zoenen een felicitaties liet ik over me heen komen. Echt vet kicken hoor !!

Dus als je nog eens een leuke ervaring wilt meemaken: ga een marathon doen! Ik kan wel voorje hazen als je dat wilt….

 

 

Redactie

Heb je iets voor het clubblad, mail het naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Volgend clubblad verschijnt na herinnering via email

Volg BC De Pluim op